Weinig internetaanbieders vergelijken in buitengebied

Internetsnelheid niet veel sneller geworden
vrijdag 24 juni 2016

De Consumentenbond heeft recentelijk een onderzoek uitgevoerd op duizenden plekken in Nederland. Hieruit blijkt dat het internetten via de kabel (DSL-verbinding genoemd) niet veel sneller is geworden de laatste tijd. En als je in het buitengebied woont dan blijft de snelheid van het internet helemaal achter en heb je nog steeds weinig te vergelijken.

 

Buitengebied blijft achter

Het aantal internetters via een vaste verbinding (DSL) met een snelheid tot 24 Mbps zit op zo’n 33 procent. De meeste hiervan wonen in een zogeheten buitengebied. Zo’n 30 procent van deze langzame verbindingen kreeg een snelheidsverhoging. Dat is niet zo veel als je het vergelijkt met de 80 procent van de internetgebruikers die een versnelling kreeg op een internetsnelheid van meer dan 50 Mbps. Dat blijkt uit de steekproeven van de Consumentenbond.

 

Internetaanbieders vinden verbeteren netwerk te duur

Probleem met de buitengebieden is dat het voor de internetaanbieders gewoon te duur is om het netwerk daar te verbeteren. De Consumentenbond klaagt al veel langer over het gebruik aan vergelijkingsmateriaal in snelle internetverbindingen. Uit een eerder onderzoek kwam namelijk dat maar een vijfde van de Nederlanders kan kiezen uit meer dan 3 aanbieders voor snel internet.